Sublime Text ile WordPress Programlama

Fatih Toprak
3 min readAug 27, 2016

--

Sublime Text ile WordPress eklenti ve Temalarını programlamak için işinize yarayacak ipuçları

Aşık olacağınız text editör.

Uygun geliştirme konusunda, ilk yazımızda bir kaç cümlecikte bahsetmiştik. Bu içeriktede daha verimli kod düzeni ve stabil çalışmaya önem verenler için oldukça başarılı olan bir “Sublime Text” IDE’nin kullanımı ve WordPress geliştirirken size sağlayacağı faydaları yazmak keyif verici olacak.

Aşık olacağınız text editör sloganı ile kalpleri de fetheden bu editör gayet esnek ve kullanımı nefis. Sayısız sayıda eklentinin de geliştiriciler tarafından gün aşırı üretildiğini varsayarsak, nice ücretli muadillerini piyasadan yok olmaları için tetikleyen en dişi editör.

Buradan Sublime Text 3, buradan da Sublime Text 2 indirebilirsiniz. Peki 3 ve 2 arasında ne fark derseniz, 2 için geliştirilmiş eklentiler henüz daha fazla. 3 yapının değişmesi ve Sublime’ın üretiminde kullanılan paketlerin daha modernize edilmesi dolayısı ile henüz çok çok yeni diyebiliriz. Ancak yavaş yavaş tüm geliştiriciler eğer revaçta bir eklenti geliştirmişler ise, kesinlikle en kısa sürede 3 için gerekli güncellemeyi üretiyorlar. Dolayısı ile yeni bir Sublime kullanıcısı olacaksanız, direk olarak 3 deneyimlemeniz daha sağlıklı olur.

Ben gibi eski eklentilerle çalışıp birazda gelenekselci iseniz, 2'yi indirebilirsiniz.

Bu arada hala daha farklı düşünceleriniz veya sorularınız var ise, versiyon seçimi ya da diğer bir konulu, Sublime Text forumlarına yazabilir, ya da bu makale altından yorum olarak iletebilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışmış olurum.

Programı kurduktan sonra dilerseniz, Sublime ‘ı kendimiz için daha doğrusu WordPress geliştirmeleri için nasıl uygun hale getireceğiz gelin bunu konuşalım.

Eklenti ve diğer tüm işlemler için Paket Kontrol yüklemek

Şimdi editörünüz için en mühim kısım bu. Paket kontrol adında bir transfer köprüsü olayımız var ve siz sublime için geliştirilen tüm eklentileri google vb servisleri kullanarak arayıp bulmak yerine asıl 1. kaynaktan bu köprü sayesinde ediniyorsunuz. Bunu repo gibi düşünebilirsiniz. Dolayısı ile bu köprü sizi güzel denizlere açacak olan geçiş kapınız. Paket kontrol nam-ı değer Package Control kurulumu için, şuradaki yönergeleri takip ederek edinmeniz gerekiyor.

Bu paket kontrol plugin (eklentisini) yükledikten sonrası editörünüzü istediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. İşte zaten işin en tatlı tarafı veya editöre karşı aşkınız da bu şekilde başlıyor. İşte alttaki grafik ise, aslında aşkın tarifini en güzel şekilde yapıyor diyebiliriz.

Sublime Text ile Package Control kullanım istatistikleridir.

Sublime Text için olmazsa olmaz eklentiler

Paket kontrol kurulumundan sonra, CMD/CTRL + Shift + P kombinasyonlarına basıp açılan alana install şeklinde yazarak Install Packages seçeneğine gelip enter’lamanız gerekiyor.. İşte bu sihirli köprü bize aktif olarak kullanabileceğimiz eklentileri sıralıyor.

Bu eklentileri sırası ile şunları kurarsanız, şahsen kullandığım Sublime gibi bir güzelliğe sahip olursunuz.

1. Theme — itg.flat
2. DC_2.sublime-theme
3. Emmet
4. WordPress
5. Pretty JSON

Bu paketlerin kurulumundan sonra, şuradaki ayar dosyasını, Ayarlar / Kullanıcı ayar dosyasına eklediğinizde gayet şık ve yazımı kullanımı kolay olan kişiselleştirilmiş bir arayüze sahip olacaksınız.

Bu arada daha fazla detay için Ekin Artaç ‘ın nefis bir Sublime Text yazısı derlemesi var. http://ekinertac.com/sublime-text.html Okumanızı tavsiye ederim.

Sublime Text İçin Kullanımı kolaylaştıran tüyolar

Eğer çok sık boğaz edilmeden kod yazmak istiyorsanız, View menüsünden sidebar ‘ı kapatabilirsiniz. Aynı şekilde minimap ‘de oldukça çok gerekmediği süreççe kullanımı pek mantıksız, görüş açınızı daraltıyor.

Projeler alanından, (menüsünden — projects) kendinize çalışma projeleri ekleyip, sidebarda klasörlenmiş proje dosyalarının yerleştirilmesi iş takibinizi kolaylaştıracaktır.

View menüsünden, Word Wrap seçeneğini aktif etmeniz yana uzayan scroolların vehametini yok edecektir.

Emmet ve WordPress kod tamamlama özellikleri sayesinde, tamamen yerleşik bir fonksiyonu hatırlama yerine bir kaç harflik sonrası önermeleri değerlendirmek size zaman kazandıracaktır.

Koyu renkli temaları kullanmanız uzun süreli kullanımlarda size ve gözlerinize aşırı derecede güzel sonuç sağlayacaktır.

Üstteki ayarlar dosyasında da zaten var ama, otomatik kayıt özelliği ise efsane güzellik. Siz program penceresini alta aldığınızda ya da başka bir programa geçtiğinizde değişiklikleriniz anlık olarak kaydedilecektir. Hattta belli zaman aralıklarında otomatik kayıt nefis güzelliktir, şarj bitme vb gibi durumların azizliğinden sizi kurtarır.

Ayrıca şu sayfada da nefis ipuçları var kullanım ile alakalı : http://www.hongkiat.com/blog/sublime-text-tips/

Sublime Text ile alakalı sizlerde düşüncelerinizi lütfen iletin ;) Mutlu WordPress’ler.

--

--